Muddy Waters, oikealta nimeltään McKinley Morganfield (1913-1983) oli amerikkalainen blues-laulaja ja kitaristi, joka on vaikuttanut moniin rock-musiikin suuruuksiin todella paljon. Hänen uransa oli polveileva, ja tämän päivän klassikko osuu hänen vanhuutensa päiviin ja yhteistyöhön Johnny Winterin (1944-2014) kanssa. Merkillinen yhteensattuma on, että kumpikin herroista eli noin 70-vuotiaiksi.

Kumpikin oli syrjittyä vähemmistöä, Muddyn lapsuudessa rotusyrjintä Mississippissä taisi olla ihan normia. Taitelilijanimensä hän sai, kun hän tykkäsi leikkiä kuralammikossa, ja hänet kasvattanut isoäiti (Muddyn oma äiti kuoli pojan ollessa kolmivuotias) antoi hänelle nimen, jolla hänet sitten laajemmin tunnettiin.

Johnny Winter puolestaan oli Texasin poikia ja albiino. Vielä viime vuosisadalla (ehkä tänäänkin) erottuva persoona altistuu syrjinnälle. Ainakin tuohon aikaan Texasissa laiha albiinopoika sai tuta reiman junttimeiningin sen puolen, jossa poikkeavia opetetaan kovakouraisesti olemaan ihmisiksi ja mukautumaan… Winterillä se oli kaksinkertaista: hän rakasti bluesia, mutta joutui mm. perumaan esiintymisensä ilmaannuttuaan keikkapaikalle. Järjestäjä ihmetteli, että mitä sinä valkoinen poika teet täällä. -Olen Johnny Winter. – Kuule, jos esiinnyt täällä, niin joku tapetaan, ja se joku olet luultavasti sinä. Häntä syrjivät siis niin valkoiset kuin mustatkin.

Kumpikin herroista pakeni ankeutta musiikin maailmaan, ja heistä tuli kuuluisia ja palvottujakin tähtiä kaikkine lieveilmiöineen. Ollessaan kumpikin jo nousuja ja laskuja kokeneita, he tekivät yhteistyötä vuosina 1976-1981, ja levyhyllyssäni aivan ikonisella paikalla sijaitsi heidän yhteistyönsä hedelmä, albumi Hard Again.

Väittäisin, ettei ole kovin monta rock-suuruutta, joka ei olisi tälle kaksikolle velkaa.
Ei tästä kappaleesta ”I want to be loved” osaa muuta sana kuin että onpa mahtavan hyvä pössis!

9 kommenttia artikkeliin ”Saturday Classics 270424 – The Blues!

    1. On! Sekä Muddyn että Johnin laulut ja vimma kumpuavat koetusta epäoikeudenmukaisuudesta, kuten suuren taiteen kyseessä ollessa usein on, onpa taide sitten sanoja, kuvaa, musiikkia tai näiden yhdistelmää.

      Tykkää

    1. Samoin on pari vuotta myöhemmin julkaistu mustakantinen Live, jossa on tuo sama osasto: Muddy, Johnny Winter, Bob Margolin, Pinetop Perkins, Calvin Jones etc…
      Mutta tosiaan, Hard Again on kyllä semmoinen pläjäys, että laittaa ottamaan lukua vielä näin 45 vuotta myöhemminkin!

      Liked by 1 henkilö

    1. En ole The Bluesia monestikaan lähemmin kokenut. Ehkäpä 1980- luvun alussa Jyväskylän Yliopiston juhlasalissa, kun esiintymässä oli Albert Collinc & Ice Breakers tai Fabulous Thunderbirds samoihin aikoihin Saarijärven Kisasuojassa!
      Levyltä se, kun Peter Green versioi Robert Johnsonia…

      Tykkää

      1. Mulle on blues tarttunut matkan varrella ja jopa siinä määrin, että on tullut vaellettua B.B. Kingiä katsomaan Poriin. Tärkeää musiikkia jota pitää saada aimo annoksia aina säännöllisin väliajoin 🙂

        Tykkää

  1. Mietin tässä sitä, että minulta riittäisi kohtalaisen pitkäksi ajaksi klassikkoja vaikka joka päiväksi! Vaikka ihan americana- musiikista. Progesta riittäisi myös, tai jazzista. Tai jos ottaisin esiin leipälajini kirkkomusiikin… jestas, Saturday classics on kohdaltani loppuelämäkseni varattu!!!

    Tykkää

Jätä kommentti