Koko alkuvuosi uutisoitiin suurista lakoista, miltei yleislakosta, ja mitä se maksaa.
Tosin sellaisiakin uutisia tuli, että ei maksa juuri mitään…

Kansalaispassivisti mietti noina päivinä, että mikähän tässä on takana, kun Satonen kerjäämällä kerjää verta nenästään, ja selvisihän se tällä viikolla. Takana oli tietysti se, että tiedotusvälineet saisivat uutisoida sydämensä kyllyydestä lakoista, ja ei yhtään yllättäen tämän päivän Helsingin sanomat julkaisi reportaasin säästöjen neuvotteluista. Siihenhän ne työrauhan tarvitsivat, huudattivat niitä, joiden on pakko huutaa…

Arvoisa maan hallitus julkaisi viime päivinä säästö- ja verolistansa. Hallitus on demokraattisten vaalien tuloksella valittu, joten voidaan sanoa, että kansamme ainakin jonkinlainen enemmistö halusi näin tehtävän. Ja kun huomio oli niissä provosoiduissa lakoissa, niin mikä oli neuvotellessa, ei ollut tiedotusvälineiden kysymyksentekijöitä mailla eikä halmeilla…

Ainakaan kansalaispassivistille hallituksen leikkaukset eivät tulleet minään yllätyksenä, sen verran kauan on tätä touhua tullut seurattua. Toteaa kansalaispassivisti myös, että purkaminen ja hävittäminen käy kätevästi ja kädenkäänteessä siinä missä rakentaminen on tuskaisan hidasta.

Kansaneläkkeen maksu lopetetaan kuulemma ulkomailla asuville. Sen sijaan ulkomailla asuville verovälttelijöille ei liene valmisteltu minkäänlaisia seuraamuksia.
Kansalaispassivisti kannattaisi samanlaista verotusta kaikille tuloille, ihan riippumatta siitä onko ne hankittu ansiotyöllä, yrittämisellä tai sitten vaikka pääomia sijoittamalla. Kansalaispassivisti on muuten itsekin maksanut sijoitusvoitoista veroja. Reilut kaksi vuotta sitten oli nimittäin tilanne semmoinen, että vuosikausia pienillä kuukausierillä koottu rahasto oli poikinut aivan uskomattoman hyvän, yli 30% tuoton. Möin tuon rahaston, ja sain rahat sähköpyörään. Seuraavassa vuodenvaihteessa seurasi jälkiveroja, mutta en ollut moksiskaan. Olinhan tienannut tuhat euroa tekemättä yhtään mitään, ja että siitä lähdeveron maksoin, ei tuntunut yhtään pahalta. En ole laskenut, mikä olisi ollut seuraamus, jos tuo tulo olisi lisätty palkkatuloihini, mutta olisin maksanut.

Kansalaispassivisti mitä jyrkimmin kannattaa hyvinvointivaltiota. Siis sitä, että saa käydä koulua taipumustensa ja lahjojensa mukaan varallisuuden muodostumatta esteeksi. Sitä, että vaivat ja sairaudet hoidetaan. Kansalaispassivistilla on kokemusta: on yksi lihavuusleikkaus, yksi tekonivelleikkaus ja tulossa on ihan lähiaikoina toinen tekonivelleikkaus. Ellei hyvinvointivaltiota olisi ollut, kansalaispassivisti ei olisi saanut ensimmäistäkään noista leikkauksista. Ja jos noita leikkauksia ei kansalaispassivisti olisi saanut, olisi ollut hän työkyvytön jo yli viisi vuotta.

Poliitikot oikealta vasemmalle vannovat talouskasvun nimiin. Kansalaispassivisti ihan maalaisjärjellä toteaa, että sellainen jatkuva kasvu ei ole mahdollinen. Välillä on pienemmän kasvun tai jopa supistumisen aikoja. Kansalaispassivisti myös toteaa, että kun koulunkäynti ja sairauksien hoito oli mahdollista kaikille köyhillä 1970- ja 1980- luvuillakin, pitäisi sen kaiken järjen mukaan olla mahdollista nytkin. Se, että niissä on ongelmia, on seurausta siitä, että olemme vaalipäivinä kollektiivisesti enemmistön voimin niin halunneet.

Kansalaispassivisti lopettaa tämän mahdollisimman objektiivisen juttunsa tähän, ja toivottaa kaikille hyvää viikonvaihdetta.

Jätä kommentti