Moni sanoo näinä päivinä rakastavansa venäläistä kulttuuria. Mitä venäläistä kulttuuria sitä minä? Kirjallisuudesta vaikka Dostojevskia, Tolstoita, Gogolia, neuvostokirjallisuudesta ehkä Soltsenitsynia, musiikista kaikkia suuria säveltäjiä kuten Tshaikovskya, Mussogrskya, neuvostoaikaisista Shostakovitsia, Gubaidulinaa, joista viimeksi mainittu taitaa elää vieläkin. Varmaan on heillä hieno baletti, maailmankuulu, ja oli takavuosina jo kuollut suurenmoinen baritoni Dmitri Hvorostovsky ja vieläkin mukana keikkuva Anna Netrebko, viisissä kymmenissä. Noita taiteilijoita on helppo rakastaa.

Mutta mitä se on kulttuuri? Eikö yksi kulttuurin määritelmä ole se, että katso ympärillesi. Ellet ole meren aavalla, niin kaikki ympärillä näkemäsi on kulttuuria.

Niinpä tämän päivän venäläinen kulttuuri näyttäisi olevan raunioita, teloitettujen joukkohautoja, joukkoraiskauksia, sairaaloiden pommituksia, silmitöntä tuhon ja kauhun kylvämistä.

Jos joku rakastaa tuota kulttuurin ilmenemismuotoa, niin kehotan sellaista henkilöä muuttamaan Venäjälle ja hakeutumaan maan kansalaiseksi, jolloin hän on oikeanlaisessa seurassa.

Minun mielestäni maapallon ihmispopulaatio pieneni hiljattain liki puolellatoistasadalla miljoonalla. Eikös Venäjän väkimäärä ole kutakuinkin se. Minusta tuo kansa laittoi itsensä lopullisesti ihmistapojen ulkopuolelle hiljattain, ja minä käsittelen ajatuksissani heitä tästä lähtien örkkeinä. Tavallinen venäläinen on täsmälleen yhtä viaton kuin oli tavallinen saksalainen natsien kuuden miljoonan juutalaisen kansanmurhaan toisen maailmansodan aikana. Kyllä he joskus voivat vielä ihmisiä olla ne venäläisetkin, mutta siihen on heillä yhtä pitkä matka kuin oli saksalaisilla vuonna 1945.

3 kommenttia artikkeliin ”Se rakastettava kulttuuri

  1. Venäläinen kansallismielisten säveltäjien viisikko; Balakirev, Cui, Borodin, Musorgsky ja Rimsky-Korsakov eivät hyväksyneet Tsaikovskia, jonka sävelkieli oli liian kansainvälinen.

    Tykkää

  2. Kari… huonostihan hänelle (Piotrille) taisi käydä silloinkin. Ihan sen tänäänkin vallalla olevan kulttuurin nojalla – tosin tieto aiheesta on vähintäänkin ristiriitaista, mikä on tuolle hienolle ja korkealle kulttuurille ominaista.
    Vaan viisikosta osa on kyllä komeaa musiikkia tehnyt, ei siitä mihinkään pääse.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s